fbpx

Aulanko Golf – Golfia vuodesta 1940

Aulanko Golfin 9-reikäinen Hugo-kenttä on Suomen vanhin, mikäli ennallaan säilynyttä lay-outia pidetään mittarina. Tämä kenttä on toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä useille myöhemmin rakennetuille kentille, ja monen seuran mestikset on järjestetty Hugolla ennen oman kentän valmistumista. Tällä kentällä on muita enemmän historiaa ja tarinoita, ja siksi sen arvostus on korkealla.

9-reikäisen puistokentän hämäläiseen maalaismaisemaan, Vanajaveden rannalle suunnitteli skotlantilainen Fred Smith, ja suunnittelutyössä oli mukana Talin golfkentän voimahahmoihin kuulunut Asko Arkkola. Kenttää ryhdyttiin rakentamaan jo vuonna 1938 ja ensimmäiset kisat pelattiin vuonna 1940. Kyseisen kilpailun kiertopalkinto, Aulangon Malja, kiertää yhä edelleen ja sen lahjoitti Aulangolle tuon ajan golfvaikuttaja Eljas Erkko. Sotavuosien aikana kenttäalue jouduttiin valjastamaan perunapelloksi, ja vasta vuonna 1955 sitä alettiin uudelleen kunnostaa golfkentäksi. Aulangon golfklubin virallinen perustamisvuosi on 1959 ja klubin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin varatuomari Matti Valanne. Hän oli nimittäin ainoa hämeenlinnalainen, joka tiettävästi oli pitänyt golfmailaa kädessään. Kaikkiaan perustamiskokouksessa oli paikalla 65 innokasta golfaria.

Mikä on sinun Hugo-tarinasi?

Allekirjoittaneen on aika uskomaton, vuodelta 1966, olin hieman toisella kymmenellä, enkä muista koskaan aiemmin edes kuulleeni golfista. Koulukaverini Matti asui tuolloin lähes kenttää vastapäätä, Vanajaveden toisella puolen, ja eräänä kauniina kesäpäivänä Matti lähti äitinsä kanssa Hugolle pelaamaan. Näin ensimmäistä kertaa golfmailat ja kiersin kentän Matin peliä seuraten. Viimeisellä väylällä sain viimein itsekin kokeilla rautalyöntiä. Se onnistui ja pallo lensi kauniissa kaaressa muutaman kymmenen metriä, Matin äidin kehuessa suoritustani. Innostuin ehkä hiukan, sillä pidin golfista esitelmän keskikoulun toisella luokalla. Polte jäi, ja kun myöhemmin asuimme Hyvinkäällä ja sinne ryhdyttiin rakentamaan golfkenttää, olin alkupäässä mukana, jäsennumerolla 427. Juniorina saatu positiivinen kokemus kantoi toistakymmentä vuotta. Hyvigolf onkin yksi niistä monista kentistä, jotka hyödynsivät Aulangon Hugoa peliareenanaan ennen oman kentän valmistumista.

Aulanko Golf tänään

Suomen tiilaaksosta, Hämeenlinnasta, löytyy nykyään kolme täysimittaista kenttää. Tawast Golf, Linna Golf ja Hugon rinnalle rakennettu Eversti mahdollistivat jokaiselle lajista kiinnostuneelle omaan tyyliin sopivan kentän. Everstin suunnitteli Lassi Pekka Tilander, muotoillen väylät puistoalueen reunaan osaksi kulttuurimaisemaa. Kenttä valmistui vuonna 2006, ja tarjoaa Aulangon Golfklubin jäsenille toisenlaisen pelikokemuksen, Hugon rinnalla. Mutta on Hugollakin omat faninsa. 9-reikäinen, perinteitä huokuva puistokenttä on kevyt kävellä ja nopea pelata. 

Kenttien kesken on kilpailua ja sen ansiosta harrastajien määrä on kasvanut kiitettävästi. Onneksi on myös yhteistyötä, Tiilaakson yhteinen golfpassi, jonka taakse on nyt perustettu yhdistys lajin kasvua tukemaan.Tavoitteena on tehdä Hämeenlinnasta Suomen golfpääkaupunki ja kasvattaa golfturistien määrää.

Omista pala Aulankoa

Golfin harrastaminen on perustunut aikojen alusta osakeomistukseen ja sille on perustellut syyt. Golfosakkeen omistaminen tarkoittaa sitoutumista yhteisöön, ja se taas mahdollistaa kentän toiminnan kehittämisen pidemmällä aikavälillä. Aulanko Golfissa golfosakas omistaa palan Aulankoa, ja osakepelaaminen on vakavasti otettava vaihtoehto silloin, kun laji vie vahvasti mukanaan. Eikä osakeomistusta tarvitse tänä päivänä pelätä. Ellet itse jonain vuonna sillä pelaa, toimisto vuokraa osakkeen pelioikeuden eteenpäin. Osakkaana olet kehittämässä omaa yhteisöäsi, pelaat parhailla eduilla ja varaat peliajan ensimmäisenä. Yhteispelioikeus Tawast Golfin kanssa on ainutlaatuinen lisä yhdessä Tiilaakson kenttien yhteistyön kanssa.

Osakekauppa käy jälleen myös Aulanko Golfissa ja osakeomistajien keski-ikä alenee. Osakkeiden saaminen aktiivisten harrastajien käyttöön on tavoiteltava etu kaikilla osakekentillä.

Viisi syytä valita Aulanko Golfin osake

  1. Käytössäsi on kaksi täysin erilaista kenttää, Hugo ja Eversti, pelifiiliksen mukaan.
  2. Pitkien perinteiden mittava yhteisöllisyys, historia ja arvostus.
  3. Omistat palan Aulankoa ja hyödyt Tiilaakson kenttien yhteistyöstä.
  4. Lisäetuna yhteispelioikeus Tawast Golfin kanssa.
  5. Pääset kehittämään yhteisöä ja pelaat edullisimmin ja parhaina peliaikoina.

 

Kirjoittanut Jukka Rimpiläinen

Tutustu kenttiin

Aulanko Golf – Golfia vuodesta 1940

Aulanko Golfin 9-reikäinen Hugo-kenttä on Suomen vanhin, mikäli ennallaan säilynyttä lay-outia pidetään mittarina. Tämä kenttä on toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä useille myöhemmin rakennetuille kentille, ja

Lue koko artikkeli