fbpx

SHG osakeanti — Osakkeet menivät kuin kuumille kiville

SHG:n sivuilta:

Myös osakkeita löytyy erilaisia. Erot liittyvät pitkälti etuihin, äänioikeuteen, pelioikeuksien määrään, sekä siihen, mikä on kenttäyhtiön periaate, mikäli osakas ei jonain vuonna pelaa.

Kaikkiin osakkeisiin ei välttämättä liity äänioikeutta, pelkästään oikeus pelillisiin etuihin. Joidenkin golfyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä puolestaan on määritelty, että mikäli jonain vuonna ei itse pelaa, on osake mahdollista laittaa lepäämään ja tällöin osakkaan ei tarvitse maksaa vuotuista vastiketta. (Nämä ovat hieman harvinaisempia osakkeita.) Toiset yhtiöt puolestaan ylläpitävät pelioikeuksien vuokrapoolia ja auttavat osakasta vuokraamaan pelioikeuden eteenpäin, jos jonain vuonna ei itse halua pelata. Myös osakkeiden takaisinlunastaminen on mahdollista joissain yhtiöissä, mikä tekee osakkeesta riskittömän omistajalleen.

Kuten kentätkin, myös golfyhtiöt ovat erilaisia, ja jokaisen on rakennettava oma strategiansa itse. On osakekenttiä, jotka toimivat edelleen perinteisellä tavalla, jossa osakas maksaa vuosittain vastikemaksun pelioikeudestaan. Joillekin kentille se on olemassaolon ehto, joka tuo golfyhtiöön sen kaipaamaa taloudellista ja henkistä jatkuvuutta.

Erot tulevat kaikissa tapauksissa suoraan yhtiöjärjestyksestä. Yhtiöjärjestyksen muutokset ovat mahdollisia ja näitä on viime vuosina myös nähty jonkin verran. Muutokset ovat lähes jokaisessa tapauksessa liittyneet golfyhtiön mahdollisuuteen lunastaa käyttämättömiä osakkeita takaisin itselleen. Tämä puolestaan edesauttaa sitä, ettei osakkeet jää taakaksi sellaisille ihmisille, jotka eivät enää pysty pelaamaan. Kaikki yhtiöjärjestyksen muutokset tarvitsevat hyväksynnän patentti- ja rekisterihallitukselta.

Kaikkia osakekenttiä yhdistää kuitenkin se, että osakepohjaisella golfkentällä osakas on ykkönen.

Materiaalipankki

Golfpisteen pörssi

Golfpisteen pörssi Osa golfyhtiöistä ylläpitää itse osakkeiden markkinapaikkaa helpottaakseen osakkeiden liikkuvuutta ja edesauttaakseen osakkeiden päätymistä aktiivisille pelaajille. Kaikki yhtiöt eivät kuitenkaan; joko pysty tekemään tätä valintaa

Lue koko artikkeli

Kenelle osakepelaaminen sopii?

Golfin pelaamiseen ja lajista nauttimiseen tuotetaan yhä enemmän eri käyttäjäryhmille räätälöityjä pelituotteita. Yksittäisten green fee -maksujen lisäksi on kymppikortteja, kuukausipelioikeuksia, arkipelioikeuksia ja varsinkin lajin vasta aloittaneille edullisia starttipaketteja.

Lue koko artikkeli