Keimola Golf vaikutti vielä 1990-luvulla olevan syrjässä asutuskeskuksista, mutta nyt Vantaa tuntuu kasvavan sen ympärillä hurjaa vauhtia. Uusien asuinalueiden ansiosta golfbuumista jo nyt nauttiva golfyhteisö pysyy suosittuna myös jatkossa. Kahdella täysimittaisella kentällä pelattiin vuonna 2020 jopa 96 301 kierrosta ja vuonna 2021 edelleen huimat 87 883 kierrosta. Yhtiöllä menee taloudellisesti hyvin. Vuosittain golfkeskuksen kenttiä ja kiinteistöjä peruskorjataan ja uudistetaan osakkaiden yhteisillä päätöksillä.  Keimola on tyypillisesti osakkaiden kenttä. Se on aikoinaan perustettu, jotta osakkaat pääsisivät pelaamaan golfia omalla golfkentällään hyvissä olosuhteissa ja ilman ruuhkan tuntua. Noista päivistä on edelleen jäljellä toisen kentän (Kirkka) pelaaminen arkipäivisin ilman ajanvarausta. Osakkaita yhtiöllä on yli 1000 henkilöä tai yritystä.

 

Johtamisjärjestelmät kunnossa

Yhtiön syvempi tutkiskelu paljastaa, että johtamisjärjestelmiin on satsattu sen jälkeen, kun Pekka Palmunen aloitti 2014 yhtiön toimitusjohtajana. Palmunen on myös golfkenttien toimitusjohtajien yhdistyksen, FGMA:n puheenjohtaja. Osaamista ja tietoa on kertynyt oman työn hoitamiseen, josta erinomaisena esimerkkinä Hyvän hallintotavan käytännöt. Yhtiön tai yhdistyksen hallitukseen valittu henkilö perehdytään toimintaan. Samalla myös henkilön sidonnaisuudet toimialalla määritellään ja mahdolliset jääviyskysymykset selvitetään ennen työskentelyn alkamista. Hallitustyöhön on tarjolla opastusta ja materiaalia toiminnan sisällöstä ja tavoitteista. Prosessin jälkeen ja kokemuksen kautta hallituksen jäsen ymmärtää mihin sitoutuu ja millaisella valtuuksilla tai vastuulla tehtävässä toimii. Johtamisen onnistuminen vaatii, että eri aikavälien tavoitteet ja toimenpiteet on kirjattu ja ymmärretty golfyhteisössä laajasti. Tässä golfyhteisön strategia, toiminta- ja investointisuunnitelmat sekä jatkuva palautteen kerääminen ovat keskeisempiä välineitä.

 

Osake on ykkönen

Kenttäyhtiön golfkentät ja rakennukset sijaitsevat omalla maalla ja yhtiö on taloudellisesti vakavarainen. – Osakekauppa käy, kunhan kaupan ehdot ovat ostajankin näkökulmasta houkuttelevat, on Pekka Palmusen usein lainattu toteamus, jolla hän viittaa yhtiön esimerkkiin. Keimola Golf Club Oy sitoutuu lunastamaan osakkeen takaisin, jos omistaja ei sitä enää tarvitse ja osakkeen myyminen tuntuu hankalalta. Todellisuudessa lunastuksia ei juurikaan tarvitse tehdä, koska osakekauppa on jatkunut Keimolassa vilkkaana. Vuosittain 50-65 osaketta vaihtaa omistajaa. Parhaillaan käynnissä olevan golfbuumin aikana kauppa on vain vilkastunut ja saatavuuden vähentyessä osakkeiden myyntihinnat ovat nousseet. – Näin golfyhtiöiden surullinen raha muuttuu iloiseksi, kun osakkeet saadaan pääosin aktiivisten pelaajien käyttöön, Palmunen korostaa. 10 vuotta sitten tilanne oli toimialalla erilainen. Monella golfkentällä osakkeen omistaminen ei uusia aktiiviharrastajia kiinnostanut. – Nyt nämä kolmekymppiset perustelevat osakkeen ostamista samoilla kriteereillä kuin aikaisemmatkin osakkaat, Palmunen iloitsee. Osakkaan edut ovat Keimolassa mittavat, merkittävimpänä peliajan varaus 14 päivää etukäteen ja ilmainen kaverikierros kerran kaudessa. Etujen lista on pitkä, mutta poimitaan sieltä esiin Kultakortti, jolla pelaamiseen tuodaan vaihtelua vieraskentillä.

 

Osakasstrategia

Kuten jo todettua, Keimola on osakekenttä eikä strategiaan ole näköpiirissä merkittäviä muutoksia. Osakekaupan vilkastuminen merkitsee myös sitä, että pelioikeuksia tulee yhä vähemmän vuokralle, koska Keimolan osakkaat haluavat itse pelata. Viime vuosien golfbuumi on mahdollistanut monelle golfkentälle strategisten ratkaisujen tekemisen, esimerkiksi omien osakkeiden vastaanottamisen, koska kasvanut kysyntä on korvannut osakkeiden lunastuksen ja mitätöinnin aiheuttaman tulojen pienenemisen. Keimola sen sijaan oli tehnyt strategiset ratkaisut jo aiemmin, ja on nyt voinut nauttia niiden hedelmistä. Takaisin johtamiseen. Kun yhtiön talous on osakebuumin myötä yhä parempi, voidaan yhteisössä keskittyä laadukkaaseen toimintaan. Yhteisöllisyys on kuitenkin se liima, joka kantaa läpi tuulten ja tuiskujen, sillä niitäkin aikoja on vielä edessä.

 

Esimerkillinen Keimola

Osake on ykkönen -kampanjan tavoitteina on nostaa osakepelaamisen arvostusta ja mikä vielä rohkeampaa, nostaa osakkeiden arvoa. Haluamme myös jakaa tietoa siitä, että erittäin monissa yhtiöissä omien osakkeiden vastaanottaminen on jo mahdollista, ja että monissa yhtiöissä pelioikeuden voi jättää aktivoimatta, jolloin vastiketta ei tarvitse maksaa. Keimola on erinomainen esimerkki oikea-aikaisista päätöksistä. Muista, että golfosakkaana olet itse päättämässä yhtiösi asioista.