fbpx

Golfarin muistilista osakkeen ostamiseen ja myymiseen

Golfosake antaa parhaat edut pelaamiseen ja onkin siksi aktiivigolfarin paras ystävä. Osakkeen hankkiminen mahdollistaa golfin harrastamisen juuri omien tarpeiden mukaan sekä antaa mahdollisuuden vaikuttaa yhteisön kehittymiseen mm. äänioikeuden myötä.

Golfosakkeiden kauppa on viime vuosina vilkastunut ja osakkeilla käydään aktiivisesti kauppaa. Osakkeiden hinta määräytyy markkinatilanteen mukaan. Eri golfyhtiöiden osakkeita myydään hieman eri hinnoin. Hintaan voi vaikuttaa mm. kentän sijainti, pelaajamäärä, osakasedut, lainaosuudet, sekä yhtiön ja kentän nykytila.

Haluatko ostaa golfosakkeen, mitä tulee muistaa?

 • Tutustu golfyhtiöön, josta osakkeen haluat ostaa. Kannattaa tutustua mm. golfyhtiön yhtiöjärjestykseen, osakesarjoihin, osakkaan velvollisuuksiin ja etuihin, yhtiön tahtotilaan ja tulevaisuuden visioon, sekä taloudelliseen tilanteeseen. Huomioithan, että osakasedut (esimerkiksi Kultakortti) vaihtelevat yhtiöittäin.
 • Osakkeita myydään sekä golfyhtiöiden että yksityishenkilöiden kautta. Ennen kuin ostat osakkeen, vertaile golfyhtiön osakkeiden myyntihintoja mm. Golfpisteen Pörssistä, jotta saat käsityksen siitä, mitä kyseisen golfyhtiön osakkeista keskimäärin pyydetään ja maksetaan.
 • Ennen ostamista, ota vielä yhteys golfyhtiön toimistoon ja kerro halustasi ostaa yhtiön osake. Mikäli yhtiön kotisivuilta ei löydy osakkeen hoitovastiketta, varmista sen suuruus sekä osakkeeseen mahdollisesti liittyvän rahoitusvastikkeen suuruus. Voit tässä kohtaa vielä udella mahdollisista tulevista investoinneista* sekä varmistaa, ettei osakkeella ole rasitteena maksamattomia vastikkeita ja että henkilö, keneltä osakkeen ostat, on luotettava. Golfyhtiön toimisto opastaa sinua kaikessa osakkeiden ostamiseen liittyvissä kysymyksissä. 
 • Golfosakkeen ostajan vastuulla on varainsiirtoveroilmoituksen teko Omavero -palvelussa (kohdassa Kaikki toiminnot). Jos kauppasumma on alle 500 euroa, siitä ei mene veroa, mutta ilmoitus pitää aina tehdä. Omavero -palvelussa saat tulostettua seuraavana päivänä varainsiirtoverotodistuksen, jonka tarvitset siirtomerkintää varten.
 • Osakkeen siirtymisestä tulee aina ilmoittaa toimistolle. Tulostetun varainsiirtoverotodistuksen lisäksi siirtomerkintää varten tarvitaan alkuperäinen kauppakirja. Osakekirjat ovat nykyään useilla yhtiöillä sähköisinä, eli fyysistä osakekirjaa ei ole. Mikäli yhtiön osakekirjat eivät ole sähköisinä, tällöin tarvitset siirtomerkintää varten myös fyysisen osakekirjan. Golfyhtiön toimisto opastaa sinua tämän osalta.
 • Muista, että pelkästään sijoitusmielessä golfosaketta ei useimmiten osteta. Golfosake on kuitenkin aktiiviselle golfarille usein se paras ratkaisu harrastaa lajia, sen mahdollistaessa omistajalleen parhaat peliajat ja -edut. Siksi golfosake kannattaa ennemmin nähdä panostuksena omaan hyvinvointiin, varmistamaan monipuoliset pelit vuosiksi eteenpäin. Ja kyllä, parhaassa tilanteessa golfosakkeen arvo voi myös nousta.
 • Golfosakekaupan elpyessä osake on nykyisin lähes riskitön hankinta mikäli vastikevelvollisuutta ei ole ellei pelaa ja mikäli golfyhtiöllä on mahdollisuus ottaa osake vastaan. Vaikka vastikevelvollisuus olisi, yhtiöt auttavat usein pelioikeuden edelleen vuokrauksessa, mikäli ei kyseisellä kaudella pelaa. Selvitä sen yhtiön käytäntö, jonka osaketta olet ostamassa.

*Tulevia investointeja ei kannata säikähtää, koska golfyhtiön investointeja tehdään aina vain siksi, jotta yhtiö voisi palvella asiakkaitaan tulevaisuudessa entistä paremmin. Investointeja voidaan tehdä joko keräämällä osakkailta rahoitusvastiketta tai tulorahoituksella. Rahoitusta kerätään kuitenkin aina tarkkaan harkiten ja maltillisesti.

Haluatko myydä golfosakkeen, mitä tulee muistaa?

 • Jos haluat myydä golfyhtiön osakkeen, kannattaa sinun heti alkuun ilmoittaa myyntihaluistasi golfyhtiön toimistolle. Toimisto antaa sinulle tarkemmat ohjeet osakkeen myymiseen sekä kertoo miten kyseisellä yhtiöllä on tapana toimia.
 • Mahdollisia myyntipaikkoja ovat golfyhtiön omien kotisivujen tarjoamat myyntialustat sekä Golfpisteen Pörssi, jonne voi jättää myynti-ilmoituksen myytävästä osakkeesta.
 • Hinnoittelua pohtiessa, kannattaa kysyä joko toimistolta mihin hintaan yhtiön osakkeita on keskimäärin myyty tai tarkistaa tilanne esimerkiksi Golfpisteen Pörssistä – eli mihin hintaan keskimäärin kyseisen yhtiön osakkeita myydään.
 • Ennen myymistä, ota vielä yhteys toimistoon ja kerro kenelle olet osakettasi myymässä, jotta toimisto voi varmistaa, että ostaja on luotettava. Osakkeen siirtymisestä tulee aina ilmoittaa toimistolle.
 • Mikäli fyysinen osakekirja on olemassa, niin myynnin yhteydessä luovutat osakekirjan ostajalle.

Materiaalipankki

Golfpisteen pörssi

Golfpisteen pörssi Osa golfyhtiöistä ylläpitää itse osakkeiden markkinapaikkaa helpottaakseen osakkeiden liikkuvuutta ja edesauttaakseen osakkeiden päätymistä aktiivisille pelaajille. Kaikki yhtiöt eivät kuitenkaan; joko pysty tekemään tätä valintaa

Lue koko artikkeli

Kenelle osakepelaaminen sopii?

Golfin pelaamiseen ja lajista nauttimiseen tuotetaan yhä enemmän eri käyttäjäryhmille räätälöityjä pelituotteita. Yksittäisten green fee -maksujen lisäksi on kymppikortteja, kuukausipelioikeuksia, arkipelioikeuksia ja varsinkin lajin vasta aloittaneille edullisia starttipaketteja.

Lue koko artikkeli