fbpx

RuukkiGolf – Golfromantiikkaa Pohjassa jo 35 vuotta

Lähellä Fiskarsia, Raaseporin Pohjassa sijaitsee yksi Etelä-Suomen lumoavimmista kentistä. Omenapuutarhojen katveesta Brödtorpin kartanon mailta paljastuu Ruukkigolf. Golfkentän sydämenä sykkii kodikas punainen maalaisklubitalo. Ja on muuten seissyt siinä jo vuodesta 1830 asti. Tämä Pohjan lahja Suomen golfille on palvellut hymyssä suin kaikenkirjoisia golfareita jo 35 vuotta eikä loppua näy, päinvastoin. 

Ruukkigolfissa vangitsevaa on sen maalaisromanttinen miljöö ja kiireetön tunnelma. Nämä kaksi seikkaa yhdistettynä kentän viime vuosien mainion kunnon sekä brändin kehittämisen ja markkinointiin panostamisen kanssa on välittynyt kenttärankingeissa ja Pelaaja Ensin kyselyissä, joissa Ruukkigolf on noussut kohisten.

Ruukkigolfin 18-reikäinen kenttä on täydellinen yhdistelmä haastavaa ja mieleenpainuvaa mäkistä metsäkenttää etuysin osalta, ja vehmasta, omenapuutarhan kainalossa seikkailevaa puistokenttää takaysin osalta. Laadukas ruohorange, par 3 -kenttä klubitalon välittömässä yhteydessä sekä juuri uusittu klubimaalaistalon terassi antavat myös syytä onnistuneella harjoittelulla ja aistikkaalle nautiskelulle. Oletko sinä maistanut jo Ruukkigolfin omaa Ruukki Cider -omenamaalaissiideriä?  

RuukkiGolfin kiehtova historia

Brödtorpin kartanon isäntä Ernst Knapen sanoin:  ”Isäni oli solminut 1950-luvulla suhteita USA:n suuntaan ja sai järjestettyä minulle harjoittelupaikan tuttuun perheeseen amerikkalaiselle farmille 1960-luvulla. Tarkoituksena oli opiskella ja haistella uusia tuulia maatalouden kehittämiseen ja tietysti myös opetella sujuvaa englannin kieltä. Kun saavuin sinne perille, niin tila oli muuttanut yllättäen täysin toimintaansa. Pelloille oli rakennettu golfkenttä ja ylimääräisillä alueilla kasvatettiin siirtonurmea. Sieltä se idea golfkentästä taisi jäädä kytemään lähes neljännesvuosisadaksi”. 

Ruukkigolfin ensimmäiset askeleet otettiin myöhemmin, koska yhdelle miehelle golfkentän perustaminen tuntui liian isolta haasteelta ja siksi Ernst esittelikin idean Karjaan Rotary-klubilla, jossa oli jo esiintynyt viriävää kiinnostusta golfiin. Hän kertoo: ”Kuulin että Rissasen Erkillä oli suunnitelmia golfkentän rakentamiseksi Karjaalle ja kun aloimme suunnitella yhdessä asiaa, niin ajatus kentän rakentamisesta Brödtorpin maille syntyi vuonna 1985. Projekti lähtikin tästä varsin ripeästi eteenpäin ja osakeyhtiö perustettiin jo keväällä 1986. Ry:n vuoro tuli sitten samana syksynä.Saimme starttia varten 3,5 miljoonan markan lainan ja sillä kenttäprojekti sitten konkretisoituikin. Rissasen Erkin ohella myös Väänäsen Pentti ja Holmbergin Guy kantoivat vastuita organisaatioiden ensiaskelista”.

Erilaisista kenttäsuunnitelmista toteutukseen

Ernstin sanoin: ”Ensimmäiset kenttäsuunnitelmat teki arkkitehti Reijo Hillberg, jonka käsialaa on esimerkiksi Pickalan golfkeskus. Emme kuitenkaan löytäneet näistä meille sopivaa ratkaisua ja uudet suunnitelmat tilattiin kenttäarkkitehti Lasse Heikkiseltä. Heikkinen suunnitteli Ruukkigolfiin myös 2×18 väylän vaihtoehdon, josta kuitenkin luovuttiin liian suureellisena. Tältä pohjalta rakentui sitten nykyinen 18 väylän kenttä. Kentän nimeäkin mietittiin paljon. Brödtorpia pidettiin liian vaikeana vaihtoehtona ja lopulta päädyimme Ruukki/Bruk – vaihtoehtoon, koska nimien yhteys tänne Länsi-Uusimaalle oli hyvin luonteva”. 

Ruukkigolfin maanrakennuksesta vastannut porukka tuli Ahvenanmaalta. Ernst kertoo: ”Pojat tekivät erittäin pitkää 4-päiväistä työvuoroa ja läksivät sitten pitkäksi viikonlopuksi kotiin. Osa työporukasta nopeutti kotimatkaansa ja käytti Ahvenanmaalle avattua jäätietä. Aivan kaikki eivät siihen seikkailuun uskaltautuneet, vaan käyttivät lentokonetta kotimatkoihinsa”.

Ruukkigolfin avajaiset – Pohja nousee Suomen golfkartalle

Kenttäprojekti ja maarakennus etenikin sitten rivakalla vauhdilla ja range avattiin toukokuussa 1987 ja ensimmäinen yhdeksikkö saatiin auki heinäkuussa 1987. Samana vuotena alkoi myös entisen kartanon väentuvan saneeraus klubitaloksi. Viralliset avajaiset pidettiin tarkalleen 7.8.1988 ja tämä teki Ruukkigolfista 13. täyspitkän kentän Suomen golfhistoriassa. Nordcenterin avajaiset olivat vain päivää aikaisemmin, joten silloin Pohjan kunta otti ison loikan Suomen golfkartalle.

Osake on Ykkönen

Tällä hetkellä Ruukkigolfissa on käytössä suhteellisen perinteinen yhtiöjärjestys, mutta asiaan on tulossa muutos. Ruukkigolfissa on muodostettu kehitysryhmä, joka lähtee työstämään tulevaisuuden osakasstrategiaa sekä nykyiseen malliin tehtäviä muutoksia. Toistaiseksi yhtiöjärjestyksessä vastikemaksu on sidottu pelioikeuteen. Ruukissa osakkeiden vaihtuvuus on ollut vuositasolla n. 5-10 kpl. Uusi paranneltu yhtiöjärjestys ja osakasstrategia luovat kuitenkin varmasti edellytykset osakkeiden paremmalle menekille, sillä Ruukissakin osakasedut ovat varsin hyvät. Ruukkigolfin osakkaat pääsevät pelaamaan osakkaiden erikoishinnalla seuraaville kentille:

  • St. Laurence Golf
  • Wiurila Golf & Country Club
  • Archipelagia Golf Club
  • Nevas Golf
  • Nordcenter Golf & Country Club
  • Meri-Teijo Golf
  • Hirsala Golf
  • Eke Golf
  • Salo Golf
  • Hangö Golf

 

Jos Ruukkigolfissa ei ole tullut vielä käytyä, niin nyt on korkea aika laittaa se omalle bucket listille, sillä Ruukkigolfissa status ja kiire jätetään parkkipaikalle ja ollaan omia itsejämme. Ja tästä syntyy Ruukin henki – pelataan sellaisina kuin ollaan.

Tutustu kenttiin

Aulanko Golf – Golfia vuodesta 1940

Aulanko Golfin 9-reikäinen Hugo-kenttä on Suomen vanhin, mikäli ennallaan säilynyttä lay-outia pidetään mittarina. Tämä kenttä on toiminut edelläkävijänä ja esimerkkinä useille myöhemmin rakennetuille kentille, ja

Lue koko artikkeli